Glückstadt er en liten by nord for Hamburg som har en klar dansk forbindelse. Byen het egentlig Lykkestad på dansk og skulle, som sin nordlige nabo Friedrichstadt, være et motpol til det mektige Hamburg. Glückstadt lyktes ikke helt med å bli storby, men gjorde det en tanke bedre enn Frederiksstad
Markt i Glückstadt
Friederichstadt, eller Frederiksstad, ble grunnlagt i 1621 av hertug Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp. Det var hans onkel, Kong Christian IV, som på den tiden var konge av Norge-Danmark. Og den byen kom som en direkte konsekvens av at kongen selv grunnla Lykkestad i 1617, altså få år før. De to byene ble altså til som en slags intern maktkamp innenfor den danske kongefamilien.
Marktplatz
Som de fleste nå sikkert har fått med seg var dette en del av det danske rike helt fram til 1860-tallet. Danskene regjerte helt ned til Altona, få kilometer fra Hamburg. Men, den viktige handelsbyen Hamburg rådde de ikke over og både Glückstadt og Friedrichstadt ble grunnlagt i et forskjell på å svekke dominansen til eliten i Hamburg. Glückstadt har en logisk plassering nær enden av elven Elben, i motsetning til Friedrichstadt, som ligger lenger nord.
Markt
Bosatt med innvandrere
Glückstadt ble til en «eksilantby» ved at kongen søkte å lokke innbyggere til byen ved å gi handelsprivilegier og love religionsfrihet. I 1617 bosatte fordrevne sefardiske jøder fra Portugal seg i Glückstadt på kongens invitasjon. De fikk praktisere sin religion, men ikke bygge synagoger. Det var deres internasjonale handelsnettverk kong Christian håpet å dra fordel av, ifølge Wikipedia.
Kanalen, eller bekken som renner gjennom sentrum
Etter 1864 har dette vært en del av Tyskland (Preussen) og Glückstadt er i dag en by med 11 500 innbyggere. Den ansees å være en del av Metropolregionen Hamburg og kan nok til dels kalles en soveby for millionbyen. Men, det er nok av historie og byen har et eget sentrum, med butikker, spisesteder og overnattingsteder. Byen ligger cirka 45 kilometer fra Altona, en by som er slukt av Hamburg.
Havna i Glückstadt
En planlagt by
For de som er interessert i byplanlegging er Glückstadt en interessant by. Den er planlagt med seks tangenter ut fra Markt, som var og er det definitive sentrum i byen. Det er den største attraksjonen omgitt av en rekke gamle bygninger, deriblant byens rådhus, et gammel hotell og selvsagt en kirke. Jeg klarer ikke å la være å sammenligne med Friedrichstadt og da må jeg si Glückstadt har mye mer jordnære dimensjoner.
En gate langs havna
Grunnrisset til byen er godt ivaretatt og skal være et godt eksempel på hvordan en by ble planlagt fra grunnen av på 1600-tallet. Midt over Markt løper det en bekk, som kanskje ikke er det peneste jeg har sett, men det gir en solid variasjon i bybildet. Går man i alle retninger fra Markt så er det små trange gater med gamle hus. Særlig i retning mot elven er mange historiske bygninger ivaretatt.
Cafè Lykkestad
Verdt en dagstur fra Hamburg
Liker du å spasere i gamle byer er dette noe for deg. Glückstadt har mye å se på både på Markt og i gatene rundt. En spasertur innom havna er obligatorisk og du kan ta ferje over til den andre siden av Elben. Det er flere cafèer og spisesteder på og i nærheten av Markt. Jeg fikk inntrykk av at det er enda flere alternativer på det området om sommeren. Selv falt jeg for cafêen som heter Lykkestad og fikk meg kaffe og kake der.
Toglinja krysser hovedgata, blir til gågate rett på den andre siden.
Glückstadt ligger på jernbanelinja mellom Hamburg ( Altona ) og Westerland/Sylt, men RE-togene kjører forbi så det er bare lokaltogene mellom Itzehoe og Hamburg som stopper her, normalt en gang i timen. Skal du videre nordover til Husum eller Friedrichstadt må du bytte i Itzehoe. IC-togene kjører også forbi Glückstadt. Det går en ferje til Wischhafen, den koster 3 euro for en passasjer, men det er mest for biler og ferjeleie er et stykke utenfor byen.
Alle bilder: Kyrre Dahl / reisemedtog.no / erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER