Trelleborg er ikke bare en by for meg, det er også siste utpost før resten av verden. Denne lille byen på sørspissen av Sverige har flere nyttige ferjeforbindelser, men den er også en helt OK by i seg selv.
Hovedgata Alegatan
Jeg har passert gjennom Trelleborg en rekke ganger på vei til eller fra Tyskland, men dette er første gang jeg har tilbragt en dag i byen. Det angrer jeg ikke på, for Trelleborg er en akkurat passe ålreit svensk småby. Kanskje ikke hverken den peneste eller mest spennende byen i landet, men velger du å stoppe her er det litt å se på og generelt alt du forventer å finne i en svensk by, som flere cafèer og pizzeriaer.
Rådhuset i Trelleborg
Det er lett å finne fram i Trelleborg. Byens togstasjon ligger bare et kvartal fra byens gågate, der man finner rådhuset, et kjøpesenter, butikker og spisesteder. Du finner mer shopping og uteliv i andre gater, men Algatan er defnitivt byens sentrum. Dette er en gågate som krysser byens nummer to gate, med det uvanlige navnet: Corfitz-Beck-Friisgatan. Denne tar deg opp til Stortorget, der man finner Vattentornet.
Vanntårnet på Stortorget
Vanntårnet er synlig fra store deler av Trelleborg og er det mest kjente landemerket. Det gjør seg også godt på bilder! Tårnet ble bygd i 1911 og er 58 meter høyt. Det ble pensjonert i 1979 og er i dag en turistattraksjon med en cafè. I tillegg til at det er plassert på det som den gang var Nya Stortorget, ruver det også godt over Stadsparken.
Stadsparken
Stadsparken er som navnet tilsier en bypark, men dette er en stor park til å være en såpass liten by. Trelleborg har bare rundt 35 000 innbyggere, men likevel har de tatt seg plass til en park på 3 hektar midt i sentrum. Parken inneholder bortimot 100 ulike typer trær og busker. Den er bygd rundt to innsjøer, som er fulle av liv, med diverse dyr og fugler som er inngjerdet slik at de ikke blir forstyrret av mennesker.
Stadsparken
Trelleborg er også kjent som Palmebyen, fordi palmer pryder innkjøringen til byen. Dette er ikke lokale planter, palmene ble først importert i 1984. Disse står heller ikke ute året rundt, da ville de nok strøket med. Men, de settes ut på våren og tas inn igjen før frosten kommer. Kjører du til Trelleborg på sommeren får du en følelse av å være mye lenger sør enn det du egentlig er.
Postkontor
Trelleborg er en gammel by, men akkurat hvor gammel er et åpent spørsmål. Byen ble først nevnt i et skrift i 1257, men det skal ha ligget en festning her i vikingtiden, en såkalt trelleborg. Man har funnet rester av denne borgen og i nyere tid har man rekonstruert en fjerdedel av den gamle festningen som trolig stammer fra Harald Blåtanns tid, like før år 1000, mens Danmark regjerte over denne delen av Sverige. Man finner flere slike trelleborger i Danmark.
Algatan
I dag er Trelleborg en svært viktig ferjehavn, med forbindelser til en rekke land. Den første ferjetrafikken var til Sassnitz i 1897, en strekning der det i mange år også gikk tog ombord på ferjene. Men, det går mange ferjer herfra til flere byer i Tyskland, Polen og Litauen med diverse ferjeselskap. For passasjerer er nok katamaranen Skånejet til Sassnitz den viktigste. Den bruker bare litt over to timer og drives av FRS Baltic.
Vattentornet
Trelleborg Centralstation hadde i mange år ingen passasjertog, men i 2015 ble det igjen lokaltog til Malmø og disse går to ganger i timen med Pågatåg. Disse togene tar en halv time til sentrum av Malmø og fortsetter som oftest nordover til Lund, Kävlinge og Helsingborg. Det er ikke lenger noen passasjertog som kjører ombord på ferjer i Trelleborg, Snälltåget kjørte denne veien inntil Stena Line la ned sin rute til Sassnitz, nå kjøres nattoget via Jylland.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER