Sønderborg er som navnet kanskje tilsier en by som ligger langt sør i Danmark. Jeg kunne sagt at den ligger sørøst på Jylland, men det er ikke helt riktig. Uansett var byen verdt en dagstur.
Sønderborg Slot
Jeg må nesten først beklage, for dette innlegget har blitt liggende lenge i arbeidsboksen min. Jeg var i Kolding i mai 2022 og foretok da en dagstur med tog til Sønderborg, så det er nesten ett år siden dette besøket. Jeg har dog mistanke om at byen ikke har forandret seg så veldig mye. Dette var forøvrig på Store Bededag, så det meste var stengt, selv om det var en helt vanlig fredag for meg.
På vei over Kong Christian Xs bro. St. Marie kirke til venstre
Jeg ante ikke at det var en helligdag på Store Bededag før jeg ankom Danmark på denne turen, men det er en helligdag som tas veldig seriøst og alle butikker er stengt. Noe som nesten er merkelig for de er jo åpen nesten alle andre dager. Dermed fikk jeg ikke det helt store inntrykk av shopping-mulighetene i Sønderborg og det var faktisk vanskelig å finne cafèer som var åpne også. Men, noe fant jeg da, likevel.
Sønderborg Havn, Havnegade
Sønderborg er som sagt en liten by sørvest på Jylland, men selve sentrum ligger på øya Als, som er forbundet med fastlandet med Kong Christian Xs bro. Den nåværende togstasjonen ligger på fastlandet og har ikke en gang en stasjonsbygning. Tidligere gikk det et større nettverk av lokaltogruter på Als og byen har faktisk en gammel hovedstasjon, nå nedlagt, som fungerer som bussterminalen i dag. Det gikk en jernbaneforbindelse over Kong Christians Xs bro, via Jernbanegade.
Havnegade med Kong Christian Xs bro
Jernbanegade er nå byens hovedgate og er i all hovedsak gågate. Den andre hovedgaten er Perlegade som går fra Jernbanegade og ned mot Rådhustorvet, der man ikke helt overraskende finner byens rådhus. Går man videre kommer man etter hvert ned til havna og Sønderborg Slott, som er byens mest ikoniske bygg. Byen har laget en trivelig promenade langs vannet mellom slottet og brua. Her finner man cafèer og restauranter.
Ringriderstatue med Brogade
Byen ble grunnlagt på 1100-tallet sammen med Sønderborg slott, som først ble reist av Kong Valdemar den store. Det har blitt okkupert, brent, revet, gjenoppbygd og utvidet en rekke ganger siden. Det har vært museum siden 1920-årene, etter at borgen ble brukt som fengsel i perioden dette området tilhørte Tyskland ( Preussen ). Av ting man bør se på nevnes ofte riddersalen. Slottet var ikke åpent under mitt besøk.
Sønderborg Rådhus
Sønderborg er ikke en av de mest kjente byene i Danmark, men i god dansk stil er det mange trivelige og krokete gater med småhus i forskjellig stil. Det er kanskje ikke den mest spennende byen for turister, men det er kanskje akkurat det som gjør at det føles mer som en levende by enn som et slags museum. En spasertur langs havnepromenaden er en selvsagt aktivitet, i tillegg til å se nærmere på Slottet. Sentrum og området ved Rådhustorvet er også ganske interessant.
Perlegade
Sønderborg var også stedet der jeg har fått den dyreste kaffen jeg har kjøpt noensinne. Jeg var nemlig innom en cafè og isbar på promenaden og en ( stor ) kopp kaffe kostet 40 danske kroner. Det var på den tiden 53 norske kroner, nå er det faktisk enda mer. Morsomt nok kostet to kuler is akkurat like mye og det var billigere enn jeg er vant til å betale i Norge. Både kaffe og is smakte bra og stedet heter forøvrig Iskonditoriet, et av få steder som var åpent denne dagen.
Kirkegade, Ringridermuseet
Sønderborg ligger på et sidespor fra hovedlinja mellom Kolding og Flensburg, som blant annet IC-togene mellom Århus og Hamburg bruker. Og nå også København - Hamburg. Togene svinger av ved Tinglev og etter det er det rundt 30 minutter til Sønderborg. Det går tog herfra annenhver time, men de går i utgangspunktet til Fredericia, der de knyttes sammen med andre tog som skal til København. Dette er en liten omvei og det kan være raskere å bytte tog i Kolding for København. Det går buss med Flixbus til København.
Alle bilder: Kyrre Dahl/erdetmulig.no -
Følg bloggen på: FACEBOOK eller TWITTER